fbpx
Menü Bezárás

Ha egy életbiztosítást megköthetsz ma, azt el ne halaszd holnapra!

Mielőtt tüzetesebben rátérnénk az életbiztosítás mibenlétének és fontosságának tárgyalásába, a bevezető gondolatokban érdemesnek tartjuk azt, hogy szót ejtsünk a jövő kiszámíthatatlanságáról és az ember biztonságigényének kapcsolatáról. Fiatalként sokan hajlamosak vagyunk/voltunk arra, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Holt költők társasága c. filmben megfogalmazott Élj a mának! alapelv szerint éljük mindennapjainkat.

Később azonban rájöhettünk arra, hogy mindez nem biztos, hogy megfelel az eredeti Horatiusi alapelveknek (akitől eredeztethető a híres Carpe diem! – Élj a mának/Ragadd meg a napot!kifejezés). Az egyik neves ausztrál filozófus, Roman Krznaric szerint az Élj a mának! már-már hedonista (élvhajhász) éle, a nap mintegy kizsákmányolására ösztönző, a fogyasztói társadalom azonnali kielégülési vágyát is mintegy támogató félrefordítása egyenesen az évszázad egzisztenciális bűncselekményének nevezhető.

Számos kortárs gondolkodó hívja fel a figyelmet arra, hogy mindez a nap által kínált lehetőségek tudatos megragadásának üzenetét hordozza magában a fentiekkel ellentétben.

Kérjen ajánlatot

Amennyiben a jövő pénzügyi kérdéseiről való tervezés kerül képbe, úgy a Ragadd meg a napot! felszólítás szorosan összekapcsolódhat azzal a szellemes, ám megfontolandó buzdítással, mely kimondja: Ha egy biztosítást ma megköthetsz, ne halaszd holnapra!

A manapság egyre nagyobb tért hódító tudatos életre sarkalló, a Most megélésére hívó mindfulness technikák, mi több: életszemléletek közepette nem hagyhatjuk figyelmen kívül a személyes jövőnkről való pénzügyi gondoskodás témakörét sem.

Mivel az egyedüli lehetőség, melyet ténylegesen kézben tarthatunk, az a jelen, pontosabban a Most, azaz ez a pillanat, míg ezzel szemben sem a múltat, sem pedig a jövőt nem vagyunk képesek uralni, nem meglepő, ha a holnapunkkal kapcsolatos töprengéseink során olykor aggodalmasak vagyunk. Ha teljes mértékben nem is vagyunk képesek bepillantást nyerni személyes holnapunk milyenségébe, mégis tehetünk néhány alaplépést, mellyel kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá formálhatjuk azt. A biztosítások (életbiztosítás, egészségbiztosítás, balesetbiztosítás, kockázati biztosítás, megtakarítások, nyugdíjcélú megtakarítás, befektetések stb.) segítségével némi befolyást gyakorolhatunk saját és szeretteink jövőjére.

Az életbiztosítás fontos, mert a jövőt nem megjósolni kell, hanem felkészülni rá…

A felelős pénzügyi öngondoskodás mindenképpen kivetít számunkra egy anyagilag is kiszámíthatóbbnak minősíthető jövőképet. Amennyiben valamilyen életbiztosítási konstrukción gondolkodunk, jó lehet tudni azt is, hogy egy ilyen jellegű hosszú távú biztosítástípus, melybe rendszeresen befizetünk nyugodtabb és biztonságosabb holnapot kínálhat számunkra.

Érdemes tudni, hogy ma már az ún. kockázati életbiztosítás mellett lehetőség van más jellegű életbiztosítási konstrukciók közül is választani, így például a megtakarítási célú életbiztosítás ugyancsak az érdeklődők rendelkezésére áll.

Néhány fontos tudnivaló az életbiztosítás kapcsán:

  • javasolt 20-30 éves korban megkötni egy életbiztosítást, mivel így alacsonyabb díjakkal számolhatunk

  • igény szerint van lehetőség személyre szabott életbiztosítás megkötésére is

  • gondoskodhatunk családunk, gyermekeink oktatásáról, biztonságáról, egzisztenciájáról (pl.: egy sajnálatos családi haláleset beköszönte esetén)

  • komplex megoldásnak bizonyul, ha az életbiztosítás megkötésekor, a teljeskörű védelem érdekébenmás jellegű biztosításokat is igényelünk

  • mindezek mellé, ha figyelembe vesszük a hazai egészségügyi adatokat, akkor láthatjuk, hogy EU-szinten élen járunk a keringési, daganatos, légző- és emésztőszervi megbetegedések terén

  • mindez kiegészül a születéskor várható élettartam statisztikai kimutatásaival, melynek fényében Magyarországon legalább öt évvel alacsonyabb az átlagéletkor, mint az EU többi országában

  • a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás is káros hatással van az emberekre

  • a tudatosabb, asszertívebb, mértékletesebb életmódra való áttérés mellett a különféle pénzügyi biztosítások is lehetőséget kínálnak egy jobb jövő érdekében.

A megfelelő életbiztosítás kiválasztásához érdemes megkeresni egy független pénzügyi szakembert. Egy-egy konstrukció melletti döntésmeghozatal előtt mindenképpen tájékozódjunk személyesen is. Ugyanakkor az interneten is hozzáférhető életbiztosítás kalkulátorok segítségével hozzávetőlegesen kiszámolhatjuk, hogy mennyibe fog kerülni az öngondoskodásunk.

Megjegyzés: a cikk kizárólag tájékoztató jellegű.

Kérjen ajánlatot